Cosmetica, noodzaak of magie?

Wie van ons streeft niet naar een mooie, jonge en gezonde huid? Reeds in de oudheid gebruikte men bepaalde kruidenmengsels en plantenextracten om de huid te reinigen, te verjongen of te verfraaien. Ook parfums speelde een niet te onderschatte rol in het corrigeren van de lichaamsgeur en het aantrekkelijker zijn.

Ook nu is dit nog steeds zo. Ook mannen lijken meer en meer begaan te zijn met hun uiterlijk. Veel cosmeticaproducten behoren dan ook tot onze dagelijkse noodzakelijke producten. Denk maar aan zeep, shampoo, tandpasta e.d..

De definitie van cosmetische producten wordt dan ook als volgt omschreven:

‘’Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.” (Artikel 1)

Het overgrote deel van de hedendaagse cosmeticaproducten zijn dan ook  betrouwbaar en het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het lanceren van een nieuw product mag pas gebeuren als de werkzaamheid en de onschadelijkheid ervan ten opzichte van de huid voldoende bewezen zijn . Ook over de kwaliteit wordt angstvallig gewaakt door de strenge Europese richtlijnen (Cosmetics Directive” 76/768/EEC). Een vermelding van alle ingrediënten is dan ook  verplicht op elke verpakking.

Tenslotte heeft de eindgebruiker ook een grote verantwoordelijkheid. Hygiënisch omgaan met producten en de houdbaarheidsdata respecteren blijven een must!

Heeft u vragen in verband met ingrediëntenlijsten of wil u graag weten welke ingrediënten er effectief in uw producten zitten, neem dan contact met ons op en wij sturen u een lijst met ingrediënten door in mensentaal.

About the author

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Works

Recent Comments